Политика за колачиња

 1. Вовед
 2. Што се колачиња?
 3. Видови колачиња
 4. Колачиња користени од vanhool.be
 5. Согласност
 6. Овозможување и оневозможување на колачиња
 7. Податоци за контакт

1. Вовед

vanhool.be користи сопствени колачиња (директни колачиња) и колачиња од трети лица чии услуги (можат да) се користат на веб-страницата (индиректни колачиња).
Со долунаведениот преглед сакаме да Ве информираме за начинот на употребување на овие колачиња.
Сакаме да нагласиме дека одредени мултимедијални функции не се достапни ако не ги прифатите соодветните колачиња.

2. Што се колачиња?

Колаче е едноставен, мал фајл со лични податоци кој се праќа заедно со страниците од vanhool.beи пребарувачот го зачувува на хард дискот од вашиот компјутер или друг уред. При следна посета на веб-страницата информациите собрани во фајлот можат одново да бидат испратени на нашите сервери или на серверите од соодветното трето лице.

Таканаречените „скрипти“ исто така спаѓаат во колачиња. Скрипта е програмски код кој се користи за оптимално и интерактивно функционирање на нашиот веб-сајт.

Конечно „веб-тракерите“ (webbeacons или pixeltags) и „колачиња од социјални медиуми“ исто така спаѓаат во „колачиња“. Тие се користат за итегрирање на разни социјални медиуми на vanhool.be. Вградени компоненти од трети лица или поинаку кажано содржина која е сочувана кај трети лица може да биде прикажана на нашиот веб-сајт. Освен тоа содржината наvanhool.be може да биде споделена на социјалните мрежи преку присутните копчиња на страниците. Примери од такви социјални мрежи се Facebook, Google+, Whatsapp, Instagram, YouTube, LinkedIn, Disqus и Twitter.

Обработката на основните функционални колачиња е основана врз нашиот оправдан интерес, бидејќи основните функционални колачиња се неопходни за правилно функционирање и обезбедување на vanhool.be. Останатите колачиња нема да се зачуват освен ако vanhool.be доби Ваша согласност за тоа.

3. Видови колачиња

3.1. Потекло

Директни колачиња се колачиња кои се директно поставени на веб-сајтот од vanhool.be

Индиректни колачиња се колачиња кои се поставени од трети лица на vanhool.be, м.д. бидејќи vanhool.be вметнува компоненти од други веб-сајтови.

3.2. Рок на чување

Трајни колачиња: остануваат на Вашиот уред додека не истече рокот на чување на колачето. Истите се активираат секој пат кога го посетувате веб-сајтот vanhool.be.

Привремени колачиња: тие ги олеснуваат и поврзуваат акциите на корисникот за време на една иста употреба на пребарувачот. Секој пат кога го отворате пребарувачот привремено се поставуваат овие колачиња. Привремените колачиња се отстрануваат кога се затвора пребарувачот.

3.3. Функција/намена:

Функционални колачиња: осигурат дека сите делови од веб-сајтот функционираат оптимално. Овие колачиња се неопходни за правилно функционирање и обезбедување на веб-сајтот, на пр. колачиња за распределување на товарот (тоа значи распределба на барањата кон веб-сервер на неколку компјутери), и за промена на интерфејсот за корисникот (м.д. бирање јазик и приказ на резултатите од пребарувањето). Овие колачиња се поставуваат без Ваша согласност.

Нефункционални колачиња: се поставуваат за статистички, социјални и комерцијални цели и не се поврзани со техничката поддршка од vanhool.be и не ги исполнуваат условите за ослободување од задолжителното давање согласност. За поставување на овие колачиња е потребна Ваша експлицитна согласност.

(Нефункционални) технички колачиња осигурат дека се запаметуваат Вашите преференции како корисник. Заради нив веб-сајтот vanhool.be е лесно пристапен и не мора секогаш одново да ги внесете истите информации ако повеќе пати го посетувате веб-сајтот.

Аналитички колачиња покажуваат како го користите сајтот vanhool.be. Врз основа на собраните информации се прави статистичка анализа за да се поедностави и подобри структурата, навигацијата и содржината на vanhool.be за корисникот.

Преку маркетиншки колачиња се персонализира онлајн понудата со реклами. Преку профил, составен врз основа на Вашето кликнување и прелистување на сајтот vanhool.be и трети лица добиваат информации за резултатите од рекламите.

Во нив спаѓаат  колачињата од социјални медиуми . Овие колачиња даваат можност да се вметнат копчињата од социјалните мрежи. Копчињата функционираат преку код кој поттекнува од тие мрежи. Тие се корисна алатка за промовирање на веб-страници преку „лајкнување“ и „тагирање“.
Доколку социјалните мрежи преку vanhool.be ги поставуваат овие колачиња за да собираат (Ваши) податоци, vanhool.be веќе нема влијание врз употребата и начинот на употреба на овие податоци. Повеќе информации за тоа се наоѓа во политиките за приватност од социјалните мрежи, кои се секогаш спомнати во долунаведениот список со активни колачиња. Имајте на ум дека социјалните мрежи можат да ги променат овие политики за приватност во секој момент.

4. Колачиња користени од vanhool.be

4.1 Функционални и статистички колачиња

lang

 • Опис: Ова колаче се користи за зачување на преферираниот јазик на корисникот за да се појави содржината на веб-сајтот во зачуваниот јазик при следна посета.
 • Рок на чување:-

_ga

 • Опис: Ова колаче се инсталира од Google Analytics. Колачето се користи за пресметување на број на посетители, број на отворање и кампањски податоци и да се евидентира употребувањето на веб-сајтот за да може да се подготви аналитички извештај за веб-сајтот. Овие колачиња анонимно ги зачувуваат информациите и на поединечните посетители им доделуваат случајно избран број.
 • Рок на чување: 2 години

_gid

 • Опис: Ова колаче се инсталира од Google Analytics. Колачето се користи за зачување на информации за начинот на посетување на веб-сајтот од страна на посетителите. Колачето помага при составување на аналитички извештај за престациите на веб-сајтот. Собраните податоци го содржат бројот на посетители, нивната местоположба и страниците кои ги посетуваат, се анонимизирано.
 • Рок на чување: 1 ден

_gat

 • Опис: Ова е тип на колаче со шаблон воведен од Google Analytics, а шаблонот на името содржи уникатен идентификациски број од профилот или веб-сајтот со кој е поврзан. Ова колаче е варијант од _gat колачето, кое се користи за да се ограничи количината на податоци која се зачувува од страна на Google на веб-сајтови со голем број на посетители.
 • Рок на чување: 1 минута

4.2 Аналитички колачиња

COOKIENAME

 • Опис:
 • Рок на чување:

4.3 Маркетиншки колачиња

COOKIENAME

 • Опис:
 • Рок на чување:

4.4 Колачиња од социјални медиуми

COOKIENAME

 • Опис:
 • Рок на чување:

5. Согласност

Без Ваша согласност дозволено е само да се зачуват колачиња на Вашиот уред ако не е возможно да се посети vanhool.be без употреба на колачето, или ако колачето е неопходно за услугата дадена од vanhool.be. Доколку не се исполнети овие услови соодветното колаче ќе го поставиме само откако ја добивме Вашата согласност.

Оваа согласност ја давате кога за прв пат го посетувате vanhool.be и кликнувате на „Прифаќање на сите колачиња“. Покрај тоа имате можност да го подесите Вашиот избор со кликнување на „подесувања за колачиња“, каде може да изберете да се користат само одредени колачиња.

6. Овозможување и оневозможување на колачиња

Можете да го користите Вашиот интернет пребарувач за автоматски или рачно да ги избришете колачињата. Исто така можете да прецизирате дали одредени колачиња смеат да бидат поставени. Друга опција е да ги промените подесувањата на Вашиот интернет пребраувач за да добиете порака секојпат кога ќе биде поставено колаче. За повеќе информации за овие опции, Ве молиме консултирајте ги инструкциите во секцијата за помош на Вашиот интернет пребарувач.

Подесувања за колачиња во Internet Explorer
Подесувања за колачиња во Firefox
Подесувања за колачиња во Chrome
Подесувања за колачиња во Safari web и iOS

Внимание! Ако ги оневозможувате колачињата возможно е vanhool.be да не функционира оптимално. Доколку ги избришете колачињата во Вашиот интернет пребарувач, тие ќе бидат повторно поставени откако ќе дадете согласност за тоа при следната посета на vanhool.be.

7. Податоци за контакт

Контактирајте vanhool.be  ако имате прашања и/или забелешки во врска со оваа политика за колачиња на:

Bernard Van Hoolstraat 58
BE-2500 Lier (Koningshooikt)

Van Hool NV

Веб-сајт: vanhool.be
Е-пошта: info@vanhool.com
Телефон: +32 (0)3 420 20 20